FAQ

Frågor och svar

Svar på vanliga frågor om tjänsterna PT-online 4, 8, 12, 16 eller 20 veckor samt ”4 veckors” träningsutmaningarna.

Om du har andra frågor eller vill ha svar baserade på dina personliga förutsättningar, mejla gärna.

Vad är det för skillnad på tjänsterna?

Det finns två olika alternativ.

Alternativ 1:
PT-online 4, 8, 12, 16, 20 veckor där jag gör träningsschema baserat på dina mål, behov och förutsättningar. Man ska dock vara skadefri förutom åkommor som beror på svaga muskler exempelvis, som sannolikt kommer bli bättre med regelbunden träning.

Träningsschemat och träningsprogrammen utformas av Caroline utifrån svar på frågor som besvaras innan PT-online-perioden börjar.

Alternativ 2:
Det andra alternativet är ”Träningsutmaning med tema, 4 veckor” som har olika teman, till exempel ”kondition och styrka med kroppsvikt” eller ”träningsboll/pilatesboll” där du under 4 veckor tränar träningsprogram 3-5 gånger per vecka.

Träningsschemat och träningsprogrammen är samma för alla som väljer någon av de olika 4 veckors träningsutmaningarna med tema.

Vem kan boka?

Både PT-online 4, 8, 12, 16, 20 veckor och ”Träningsutmaning med tema, 4 veckor” är för den som antingen vill komma igång med regelbunden träning eller utveckla sina nuvarande träningsrutiner.

Om du redan tränar regelbundet men inte får önskade resultat kan ett strukturerat träningsschema med genomtänkta träningsprogram ta din träning till nästa nivå och göra så att du kommer närmare dina mål.

Vilka träningsmål kan man ha?

Det finns många olika mål att ha med sin träning, men några exempel på vanliga träningsmål jag är van att jobba med via PT-online är att gå ner i vikt, bli mer vältränad, bygga upp starkare core, få bättre hållning, springa snabbare, leva en mer aktiv livsstil eller komma igång med träning efter graviditet.

Det är vanligt med ”synbara” mål som ”trött på gäddhänget” eller ”vill inte ha lår som skaver mot varandra”. Och det är inget fel på sådana mål – hela kroppen kommer att må bättre med regelbunden träning även om drivkraften, åtminstone i början, är mål som verkligen syns.

Det är också ganska vanligt att inte riktigt veta vilka mål man har förutom att må bättre – vilket är en bra start!

Jag är otränad och har ont lite här och där, kan jag vara med ändå?

Lättare knä- eller ryggproblem brukar bli bättre av träning. Så om din värk beror på att du är otränad så brukar det gå bra.

Men om du misstänker att det vore bra att träffa en specialist så rekommenderar jag att vända dig till en erfaren sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor innan du bokar.

Gravid eller nybliven mamma, kan jag träna med dig via PT-online?

Ja, du kan anmäla dig till alternativet PT-online (4-20 veckor) eftersom jag via den tjänsten helt och hållet anpassar träningsprogrammen efter dig och dina unika förutsättningar.

Vem är Caroline?

Jag har ”alltid” ägnat mig åt att träna människor på ett eller annat sätt. Jag började som gruppträningsinstruktör när jag var 14 år (nu är jag förtiplus). Sedan dess har jag jobbat med träning (och dans) i grupp, individuellt och online.

Förutom att träna människor driver jag ett företag där jag utöver träningsverksamheten även arbetar som skribent (jag är utbildad jurist och journalist).

I perioder har jag arbetat med träning på heltid, men jag föredrar deltid eftersom jag då kan ha färre kunder och därmed erbjuda en personligare upplevelse.

Det är ett ärofyllt uppdrag att hjälpa människor att komma närmare eller uppnå sina träningsmål. Att få vara med när någon blir starkare och mer välmående rent fysiskt. Ofta ökar även självkänsla och självförtroende, vilket påverkar den psykiska hälsan positivt.

Tränar du dina kunder själv?

Ja, det är jag personligen som arbetar med alla kunder, oavsett tjänst. För mig är det viktigt med den personliga kontakten. Det är jag själv som personligen gör alla träningsscheman och träningsprogram, svarar på frågor, kommunicerar via coachning online och så vidare.

Jag har också byggt upp en övningsbank, med foton och filmer som beskriver de träningsövningar som jag tycker är bra att använda i träningsprogrammen, på så vis är det också jag själv som visar dig övningarna (i filmerna).

Självklart kan jag inte träna hur många som helst samtidigt, det är därför det finns ett begränsat antal platser per startdatum.

Hur skiljer sig PT-online med Caroline från andra liknande tjänster?

Jag började inte igår. En skillnad är att jag är etablerad sedan många år, både online och i träningsbranschen.

Jag jobbar med PT-online sedan 2009 och var en av de första tränarna i Sverige att etablera en träningsverksamhet online. Jag utvecklar ständigt mitt sätt att arbeta online, samtidigt som jag tycker det är viktigt med uppdaterade kunskaper inom kost och träning.

Under mina mer än 25 år i träningsbranschen har jag tränat tusentals personer, ansikte mot ansikte, i grupp och via PT-online.

Hur vet jag vilken av dina tjänster som är rätt för mig?

Vad gäller träningsbakgrund så kan du vara nybörjare eller van att träna. Många som tränar med mig har inte tränat så mycket tidigare och vill få hjälp att komma igång. Andra tränar regelbundet sedan många år tillbaka – utan att det blir resultat. En del vill ha ett träningsschema att ”bara göra”.

Det är också vanligt att vilja ha stöd i samband med att börja träna efter graviditet.

Läs gärna informations- och bokningssidan för de olika tjänsterna (länkar strax nedan).

Alternativet PT-online (4, 8, 12, 16 eller 20 veckor) är för den som vill ha ett personligt träningsschema anpassat efter behov och förutsättningar (dock ska man vara skadefri, bortsett från krämpor till följd av otränad kropp).

Du besvarar frågor innan start, därefter gör jag dina program och sedan kör vi igång. Vi jobbar också med kosten, den är ofta minst lika viktig som träningen. Du kan välja att träna PT-online i 4, 8, 12, 16 eller 20 veckor.

Info och bokning PT-online:
PT-online 4, 8, 12, 16, 20 veckor >>

Alternativet ”Träningsutmaning med tema 4 veckor” är för den som vill ha en tidsbestämd utmaning, ett träningsschema att följa i fyra veckor i kombination med att rapportera genomförd träning.

Träningsprogrammen i de olika 4-veckorsutmaningarna är samma för alla. Du tränar 3-5 träningsprogram per vecka utifrån ett genomtänkt träningsschema med ett särskilt tema.

Info och bokning ”4 veckors”:
4 veckor kondition & styrka med kroppsvikt >>
4 veckor tabataträning >>
4 veckor träningsboll/pilatesboll >>

Hur vet jag att PT-online ger resultat?

Som med allt när det kommer till träning och livsstil så blir det: Inget resultat utan insats.
För resultat så är det viktigt att följa planen, gör du det så kommer det sannolikt bli resultat.

Du kommer behöva avsätta tid varje vecka för att träna de träningspass vi tillsammans planerar in. Det är viktigt att komma ihåg att du själv behöver träna, det kan jag inte göra åt dig.

Du behöver också vara öppen för att prova nya saker för att utvecklas.

Hur lång tid kommer det ta för mig att komma i form?

Det är inte lätt att bedöma omfattningen av ett formprojekt i förväg. Det är vanligt att underskatta antalet träningspass som verkligen behöver tränas för att göra skillnad och förändra formen.

För att ge någon form av riktmärke så brukar jag säga 20-30 träningspass (av bra kvalitet) och du kommer känna stor skillnad mellan det första passet och nummer trettio.

Det är väldigt vanligt att hoppas på snabba resultat. Det gör nästan alla. Så har det alltid varit (även på 90-talet på den tiden när jag började träna människor). Du är alltså inte ensam ifall du tänker sådana tankar.

Kan jag välja var jag vill träna – hemma, utomhus eller på gym?

Du väljer var du vill träna – hemma, utomhus eller på gym. Det går bra att ändra under träningsperioden.
Exempel: Du kanske vill träna mer löpning utomhus en period och sedan ändra fokus och satsa mer på styrketräning gå gym eller hemma.

Kosten via PT-online (4-20 veckor), kan hela familjen äta samma mat?

Ja, kosten är hälsosam för såväl barn som vuxna. Det är lättlagade recept som består av ”helt vanlig mat”. Beroende på barnets kostbakgrund så kan det ibland behövas tid för förändring.

Om ni äter husmanskost sedan tidigare så brukar det gå snabbt att anpassa kosten, men om familjen äter mestadels snabbmat så kommer det bli en omställning på några veckor eller månader.

Om ett barn har introducerats till ”snabbmat” så är det bra att räkna med att det behövs mer tid. ”Snabbmat” innehåller vanligtvis mycket salt, och när barn har ”fått smak” på det behöver man ha tid och tålamod som förälder, för att förändra barnets kostvanor.

Mer info om kostrådgivningen via PT-online >>

© Caroline Nilsson (Kopiera inte mina texter! Det är olagligt.)