Övningen höftlyft ger både kondition och styrka.

Gå ner i vikt

Sundare livsstil? Mindre bukfett? Smidigare rörelser? Bort med gäddhäng? Less på lår som skaver mot varandra? Minska risken för livsstilssjukdomar? Oavsett orsak är det vanligt att undra hur man ska göra för att gå ner i vikt.
För att gå ned i vikt behövs träning som ger fettförbränning och det uppnår du genom att träna både konditionsträning och styrka. I kombination med näringsriktig mat i rätt mängd.

Kondition och styrka ger fettförbränning

Konditionsträning kräver energi och leder till att kroppen förbränner fett. Men inte bara fett. Vid ”fettförbränning” använder kroppen alltid en blandning av fett och kolhydrater.

Styrketräning ökar kroppens muskelmassa. På sikt är det positivt för fettförbränningen eftersom en kropp med muskler förbränner mer både vid träning och vila. Det är bra att veta att kroppen förbränner fett dygnet runt, oavsett vad du gör.

Träning för viktminskning

Så vilken träning är då bäst för att gå ner i vikt? Bäst är den träning du tycker om och som du kan tänka dig att genomföra 20, 30, 40 gånger och fler.

Tips på aktiviteter som utmanar både kondition och styrka är att promenera, springa, hoppa hopprep, cykla, gå på gruppträning och träna styrketräning.

Mer rörelse i vardagen

Vardagsmotion är bra för att må bättre generellt men även för viktminskning eftersom det medför att du får in vanan att röra på kroppen varje vecka, månad efter månad…

Vardagsmotion är när du använder kroppen för transport eller utför någon form av kroppsarbete, till exempel i trädgården eller hemmet.

Fråga dig: Hur kan jag göra för att använda kroppen mer än jag gör idag?

Ta hjälp av maten för att gå ner i vikt

Rätt mängd näringsriktig mat hjälper till att skapa den förändring du eftersträvar. Du orkar mer med rätt kost, till exempel träna regelbundet och transportera dig med kroppen.

Många som vill gå ned i vikt tänker: ”Nu ska jag äta mindre.” Men det håller aldrig i längden. Det kanske funkar några dagar. Eller en delar av dagar, som sedan övergår till mer eller mindre okontrollerat intag av både det ena och det andra.

Matan kan hjälpa till vid viktminskning, men då behövs kunskap om kost. Lär dig vad maten innehåller och varför du ska äta vissa saker (och inte).

En bra vana är att planera maten i förväg. På så vis kan du lättare få i dig rätt mängd protein, nyttigt fett, bra kolhydrater, tillräckligt med grönsaker och frukt samt fibrer och vitaminer.

Resultat?

För att skapa resultat som märks och syns på kroppsformen behövs många genomförda träningspass (ihop med vardagsmotion och sunda matvanor).

Det är vanligt att träna 5-10 gånger och sedan tänka ”nä häpp, det gick inte den här gången heller”. Ge inte upp efter så få träningspass!

Oavsett vad som står på löpsedlarna: Det behövs minst 20, 30, 40 genomförda pass för att skapa märkbara resultat.

Fler faktorer som påverkar viktminskningen?

Utöver själva träningen, kosten och mängden vardagsmotion finns även andra faktorer som påverkar viktminskningen. Till exempel stress, sömn, känslor, hormoner med mera.

Gå ner i vikt snabbt?

Det finns tyvärr ingen ”trenddiet” eller annan kvickfix som fungerar. Mitt tips till den som hoppas på ”en snabb lösning” är att reflektera:

  • Har någon av de kvickfixar du kanske hittills testat, fungerat?
  • Om någon kvickfix fungerade – hur länge varade det?

Det kanske går att få bort några kilon med en kvickfix, men kilona brukar snart komma tillbaka. Eftersom det behövs en hållbar livsstil för att uppnå ett viktminskningsmål, alltså vanor som håller i längden.

Hur lång tid tar det att gå ned i vikt?

Den vanligaste anledningen till utebliven viktminskning är brist på tålamod och för höga förväntningar. Viktminskning behöver alltid fler genomförda träningspass, mer vardagsmotion och fler dagar med sund kost – än vad många först tror och hoppas.

Tips för ett mer rimligt tidsperspektiv, fundera på:

  • Vad vägde du för ett halvår eller år sedan?
  • Vilka metoder har du testat sedan dess?
  • Vilket resultat har det blivit?
  • Att fortsätta som nu, vilken skillnad kommer det att göra för vikten och hälsan?

Om du är en av många som jojobantar eller har testat flera trenddieter och andra snabbfixar så är det troligt att du kommer fortsätta på det viset även kommande år. Kanske kan du så småningom stoltsera med att du har testat varenda bantningsmetod som finns?

Men misströsta inte. Det är jättevanligt att testa dieter och jojobanta, men det går att lära om och utveckla de vanor som du egentligen vill ha.

Livsstilsförändring för viktnedgång

Livsstilen består av de vanor du har idag eller de vanor du skapar i framtiden. För att gå ned i vikt behövs ofta en livsstilsförändring, att utveckla vanor som kan leda till viktminskning över tid, några månader eller kanske ett halvår eller år.

Det är livsstilen och vanorna som även kommer göra att du ”håller vikten” på lång sikt.

Räkna med att du behöver få till 10-12 veckor med 3-5 träningspass i veckan och vardagsmotion utöver det, särskilt om du har ett stillasittande jobb (den som rör sig i arbetet får per automatik vardagsmotion).

Det är alltså 10-12 sammanhängande veckor där du tränar regelbundet. Då kommer det bli resultat. Du behöver inte väga dig varje dag eller varje vecka. Genomför ungefär 20, 30, 40 träningspass av hög kvalitet och du kommer märka resultat utan att behöva leta.

En evighet?

10-12 veckor kan vissa tycka känns som en evighet, särskilt den som vill ha en kvickfix.

Men 10-12 veckor är kort tid jämfört med alla de år som många har lagt eller lägger på att jojobanta eller testa kvickfixar som inte ger något resultat i slutändan. Sett ur det perspektivet är 10-12 veckor en kort tid.

Bantningspiller och måltidsersättningar?

För att lyckas gå ned i vikt och hålla vikten – skippa bantningspiller, måltidsersättningar och liknande.

Uttrycket ”låter för bra för att vara sant” är ofta precis det. När det gäller viktminskning så är det definitivt så. För viktminskning så finns inga genvägar. Det behövs alltid en livsstilsförändring för att gå ned i vikt.

Bästa utgångsläget för att gå ner i vikt?

Ställ in dig på att viktminskning kommer vara tålamodsprövande och måste få ske över tid. Var beredd på att du kommer behöva skapa nya vanor för att få in regelbunden träning, vardagsmotion och börja äta mer hälsosamt.

För att lyckas är det viktigt att kämpa både fysiskt och psykiskt. Klarar du livsstilsförändringen kan du se fram emot en fortsatt hållbar livsstil och ett liv i en lättare kropp.
/Caroline

TIPS 1:
Jag har gjort en app med träningsprogram för för kondition och styrka, appen Trim & Tone finns i App Store.

TIPS 2:
Det går att boka PT-online med Caroline (mig) med inriktning på viktminskning.