Promenera dig i form

Kom i form och håll i gång med promenader

Promenadträning är en effektiv och skonsam träningsform som ger starkare muskler, bättre kondition och ökad fettförbränning. Promenadträning kan också vara rolig eftersom det finns många sätt att variera promenadträningen – tempoförändringar, steglängd, backar med mera.
Promenadträning är ett bra komplement till annan träning som styrketräning, gruppträning eller lagsport. Och smart att ha med i träningsschemat för att hålla sig skadefri på lång sikt.

Promenadträning är en bättre träningsform än till exempel löpning för många personer, eftersom promenadträning är skonsammare för kroppen. Det är hög skaderisk vid löpning för den som inte är riktigt bra grundtränad.

Det är viktigt att hålla sig skadefri för att uppnå sina träningsmål. Om du blir skadad så kan du inte träna. Ingen träning – inget resultat – inga uppnådda träningsmål.

Bränna fett med powerwalks?

Promenadträning är en skonsam träningsform och genom att välja en skonsam träningsform är det alltså lättare att hålla sig skadefri och på så vis skapa resultat och komma närmare sina träningsmål.

Promenadträning är skonsam för lederna och därför kan du promenera ofta, varje dag om du vill. Promenadträning, eller powerwalks, är bra för den som har ett viktminskningsmål eller vill komma igång med regelbunden träning.

Den som behöver gå ned i vikt eller är otränad är inte tillräckligt bra grundtränad för att kunna springa. I vart fall inte i den mängd som behövs för att skapa resultat.

Det kanske går att springa några gånger men sedan brukar det komma en skada som gör att det inte går att träna alls på veckor eller månader. På så vis blir det inget resultat eller uppnådda träningsmål.

För att kunna nå mål som att gå ner i vikt eller träna regelbundet under en längre tid behövs en kropp som håller. Raska promenader regelbundet ger sund viktminskning för den som har målet att gå ned i vikt.
Med promenader kan det också vara lättare med motivationen, att komma ut och promenadträna regelbundet jämfört med att börja springa regelbundet.

Den som tränar löpträning sporadiskt och har svårt att göra löpning till ett regelbundet inslag i träningsschemat, eller helt enkelt inte tycker om löpning – har stora möjligheter att lyckas med promenadträning.

Promenadträning eller löpning, vad är egentligen bäst?

Sett till enbart träning på kort sikt. Som vid ett enda träningstillfälle, eller en viss tid, till exempel 10 minuter – ja då förbränns mer genom att springa istället för att promenera raskt. 10 minuter löpning ger mer jämfört med att promenera raskt i 10 minuter.

Sett till träning på lång sikt, till exempel en månad, då är promenadträningen överlägset bättre för många.

Den som promenadtränar 3-5 timmar per vecka i en månad når bättre träningsresultat jämfört med den som löptränar sporadiskt.

Totalt sett, på lång sikt, så blir det ju mer som förbränns genom att välja promenadträning som träningsform jämfört med löpning.

Helt enkelt eftersom det är lättare att få promenadträningen att bli av regelbundet och i tillräcklig utsträckning för att skapa resultat.

Det brukar vara kontinuiteten som är utmaningen med löpträning. I vart fall för personer som inte tränar regelbundet året runt, redan är bra grundtränade eller för personer som vill gå ned i vikt.

Det är lättare att få in fler träningspass under en period med promenadträning än löpning. Många har ett motstånd till löpning som gör att löpträningen, eller träningen över huvud taget, inte blir av alls.

Myten om promenadträning jämfört med löpning

Det finns myt, en felaktig uppfattning, som sprids av både träningsexperter och träningsentusiaster – att löpning är en bättre träningsform är promenadträning.

Det stämmer inte. Vilken träningsform som är bättre än den ena eller den andra är individuellt.

För att avgöra vilken träningsform som är bättre eller sämre behövs en helhetsbedömning, och det handlar inte om träningsformen i sig utan om vilken träningsform som passar bäst för en individ, beroende på träningsbakgrund, mål, intressen med mera.

Det går inte att bedöma om en träningsform är bra eller dålig bara genom att titta på själva träningsformen.

Ett klassiskt påstående är ”promenadträning är inte lika effektivt som löpträning”.

Om du ska träna ett enda träningspass – ja då stämmer påståendet.

Men för många är det lättare att få till 20 promenadträningspass är 5 pass löpning, så då blir kontentan att promenadträning är en mer effektiv träningsform för vissa personer sett på lång sikt.

Löpning är en bra träningsform. Promenadträning är en annan bra träningsform. Ändå menar många tränare och träningsentusiaster att löpning är bättre än promenadträning.

Det leder till att vissa inte tränar alls, eftersom de fått uppfattningen att raska promenader ändå inte ger något.

Promenadträning är alltså en mycket bra träningsform – särskilt för den som föredrar promenadträning framför löpning.

TIPS!
Gillar du struktur och vill du ha ett träningsschema efter dina personliga förutsättningar? Då kanske PT-online med Caroline är något för dig. Läs vad de som tränar med Caroline skriver om upplevelsen.