Caroline Nilsson tipsar om gummibandsträning

Träna med gummiband

Ett träningsgummiband i väskan och du kan förvandla vilken plats som helst till ditt gym. Styrketräning med gummiband är skonsam träning för kroppens leder och är lätt att variera. Träningsgummibandet tar minimal plats att transportera och förvara.
Gummibandsträning är ett bra träningsredskap för fixa starkare rygg, axlar och armar. Du får lite bålträning som bonus också eftersom magstöd och aktiva magmuskler behövs i alla gummibandsövningar, tänk ”sug in naveln, starkt magstöd” innan du sätter igång med ett set.

Det är enkelt att träna med träningsgummiband – greppa gummibandet var som helst och börja träna. Det går snabbt och smidigt att byta grepp för att göra motståndet tuffare eller lättare.

Det finns många olika träningsgummiband på marknaden. Den platta, enkla varianten är faktiskt den som många upplever vara den enklaste och smidigaste att använda.

Fördelen med den sortens träningsgummiband är att de går snabbt att justera innan varje övning, vilket gör det lättare att anpassa motståndet efter rörelsebanan och hålla intensiteten uppe under träningspasset.

Ett gummiband med handtag kan vara svårare att ställa in för att få det rätta motståndet. Då blir det krångligt att träna, en faktor som kan göra att det blir mindre träning.

Så, det är smart att tänka igenom valet av träningsgummiband, och välja en variant som gör gummibandsträningen lättillgänglig. Prova gärna några olika varianter innan du köper så att du hittar den sort som passar sig bäst.

Träningsgummibandets olika färger

De olika färgerna betyder att det är olika grader motstånd i träningsgummibandet. Satsa på ett med medelmotstånd, det är ju lätt att anpassa motståndet på ett platt gummiband eftersom det går att greppa var som helst.

Bra för hållningen

Det finns många bra gummibandsövningar som ger en starkare hållning, du hittar övningar för rygg, axlar i övningsbanken.

Däremot finns det inte lika många effektiva gummibandsövningar för underkroppen, men det finns en som är mycket bra: Benpress med gummiband

3 övningstips för ryggen:

  • Rodd med träningsgummiband
  • Rodd baksida axlar med gummiband (övre delen av ryggen)

3 övningstips för axlarna:

  • Axeldrag med rotation (kan göras med eller utan boll)
  • Axellyft med gummiband
  • Utåtrotation med gummiband

3 övningstips för armarna:

  • Tricepspress med gummiband
  • Enarmstricepspress med gummiband
  • Bicepsböj med gummiband

Träna på resan

Packa gärna med ditt träningsgummiband på resan, det tar inte mycket utrymme och väger nästan ingenting – ett smart sätt att hålla formen.

Tips! Vill du träna gummibandsträning med mig?
Jag har gjort en träningsapp med gummibandsträning och bollträning, du behöver antingen ett träningsgummiband eller en träningsboll eller både och. Du hittar appen i App Store.