hoppa dig i form med plyometrisk träning

Plyometrisk träning – plyometrics

Lägg in plyometrisk träning med hoppövningar i ditt träningsschema och bli starkare, snabbare och slankare – explosiv träning med hopp ger resultat på kort tid.
Gå upp på tå istället för att hoppa i början. Lägg sedan till hopp allt eftersom din kropp blir starkare. Var noga med att alltid landa tå-häl. Du blir snabbt stark genom att träna med hopp, så kallad plyometrisk träning.

Hoppen tränar upp musklernas snabbhet och förmåga att utveckla kraft explosivt på kort tid. Detta leder till att du blir snabbare.

Vid löpning utvecklar du ett explosivare löpsteg med ett kraftfullare frånskjut, det gör dig snabbare på både kortare och längre distanser. Samma sak gäller vid promenader eller powerwalks, mer kraft i steget ger ett snabbare medeltempo.

Hopp gör dig starkare till vardags

Din kropp anpassar sig efter den belastning den utsätts för. Långa dagar framför en dator ger en krummad rygg och framåtroterade axlar, till exempel.

Vuxna människor hoppar generellt för lite, barn hoppar och skuttar mest hela tiden. Om vuxna skulle fortsätta att hoppa och aktivera sig lite mer som barn gör skulle alla automatiskt ha starkare kroppar.

Du klarar av vardagens äventyr bättre genom att regelbundet träna hopp, du håller knän och leder starka och mer förberedda även för överraskade hopp och vridningar, vilket är bra när det är halt ute exempelvis.

Dina reflexer reagerar kvickare och du är starkare. Goda förutsättningar i vardagen. Hopp är ett bra exempel på så kallad funktionell träning.

Snygg rumpa med plyometriskt träning

Hoppövningar är också effektiv träning av mer ytliga anledningar. Plyometrisk träning ger fastare ben och rumpa. Att träna hopp regelbundet utvecklar en vältränad rumpa och gör push-up-stumpbyxor överflödiga.

Hoppövningar är dessutom roliga och ett utmärkt sett att träna effektivt på kort tid, det räcker med att en eller ett fåtal övningar under några minuter i veckan för att de ska ge resultat.

Träningsövningar med hopp, som till exempel upphopp och mångsteg är mycket vanliga inom friidrotten. Fler exempel på hoppövningar är hopprep, utfallshopp och burpees.

Plyometrisk styrketräning med kroppsvikt

Det går att träna även annat än hopp med plyometrisk träning. Att göra armhävningar med klapp är ett exempel på plyometrisk träning med kroppsvikt.

Tryck ifrån golvet och klappa händerna i luften, landa i armhävningsposition, bromsa på vägen ned och tryck ifrån explosivt igen.

Att hoppa upp högt med benen när du står i plankan är ett annat exempel på explosiv styrka, plyometrisk träning för core. Du aktiverar musklerna explosivt för att komma upp, landar kontrollerat och tränar samtidigt excentriskt.

Plyometrisk styrketräning med vikter

Du kan också träna plyometrisk träning med vikter, det belastar dock lederna väldigt mycket och bör ske under mycket kontrollerade omständigheter, inget för den som inte är väldigt vältränad. Benböj med hopp i smithmaskin eller med skivtång är exempel på övning att träna.